AMDevices

VRAAG VRIJBLIJVENDE INFO

Vetweefsel

Vetweefsel komt overal in ons lichaam voor. Maar niet alle vetcellen zijn hetzelfde. Wij informeren je graag over de structuur en de soorten menselijk vetweefsel.

Vetweefsel – de vijand in ons lichaam?

Waar je ook kijkt, of het nu op tv, in tijdschriften of op straat is: overal wordt gesuggereerd dat vetweefsel iets slechts is waar we vanaf moeten. Dit gaat echter voorbij aan het feit dat er veel verschillende vormen van vetweefsel in het menselijk lichaam zijn, die allemaal hun functie hebben. Slechts een groot deel van het vetweefsel, vaak veroorzaakt door slechte voeding en gebrek aan beweging, is eigenlijk ongezond.

Vetweefsel is een soort bindweefsel dat in verschillende delen van het lichaam voorkomt en bestaat uit vetcellen, de zogenaamde adipocyten. Gemeenschappelijk voor alle vetweefsels is het opslaan van vet in het cellichaam van de adipocyten en het indien nodig opnieuw afgeven ervan. Een verandering in de hoeveelheid opgeslagen vet vindt bijna uitsluitend plaats door een toename van de hoeveelheid opgeslagen vet in de cellen. Vetweefsel is altijd goed voorzien van bloedvaten.

Fysiologisch wordt er onderscheid gemaakt tussen wit en bruin vetweefsel. Als we het hebben over vet in het lichaam, hebben we het eigenlijk altijd over wit vetweefsel. Dit kan verschillende functies hebben.

Opgeslagen vet: Iedereen weet dat vet een extreem energierijke verbinding is, en alleen dankzij het vetgehalte in het lichaam kan de mens meer dan een maand overleven zonder voedselinname. Het percentage opgeslagen vet varieert tussen de geslachten en of men veel beweegt. Vet wordt voornamelijk opgeslagen in het onderhuidse weefsel, met de grootste opslagplaatsen op de buik en billen, en in de buik ter hoogte van het zogenaamde buikvlies, dat de ingewanden bedekt. Bij mensen met extreem overgewicht wordt vet ook opgeslagen in de orgaancapsules van de lever en de nieren, wat een teken is van morbide obesitas.

Isolerend vet: Vet geleidt warmte veel slechter dan andere weefsels, dus dient het als een isolator voor het lichaam in de onderhuid om warmteverlies te voorkomen.

Beschermend vet: In sommige delen van ons lichaam dient vetweefsel als mechanische bescherming tegen drukbelasting, bijvoorbeeld bij gewrichten, op de billen en als lager onder de oogbol. In tijden van honger en ondervoeding is bouwvet altijd het vet dat het laatst wordt verwerkt, omdat het essentiële functies heeft.

Stofwisselingsorgaan: Vetweefsel heeft ook een essentiële functie op het gebied van energiestofwisseling, omdat de hormoonachtige stoffen zoals leptine kan afscheiden.

Een opmerking voor alle liefhebbers van afslanken: Hoewel het lichaam voortdurend vetcellen afbreekt, worden ze voortdurend vervangen door nieuwe cellen. Diëten verminderen dus alleen het vet in elke cel, maar niet het vetweefsel. Bovendien wordt het vet in de cellen daar niet permanent afgezet, maar is het onderhevig aan een constante uitwisseling.

Bruin vetweefsel

Tot slot een korte uitweiding op het bruine vetweefsel: Dit heeft als taak warmte rechtstreeks uit vet te genereren, de zogenaamde thermogenese. In het volwassen lichaam komt dit helaas maar op een paar plaatsen voor, maar bij menselijke zuigelingen neemt het ongeveer 5% van het lichaamsgewicht in beslag. Bruin vetweefsel bevindt zich op de rug en geconcentreerd in de borst. Vooral zuigelingen worden geholpen door dit weefsel, omdat ze vatbaarder zijn voor onderkoeling, omdat ze niet kunnen trillen om op te warmen.