AMDevices

Cellulitis

Cellulitis (vaak sinaasappelhuid genoemd) is een niet-inflammatoire verandering in vetweefsel die bijna uitsluitend bij vrouwen voorkomt en een esthetisch probleem is.

Meer dan 85% van alle vrouwen boven de 20 heeft de “beruchte” sinaasappelhuid. Cellulitis kan voorkomen bij jongvolwassenen met overgewicht en/of zwak bindweefsel. Met het vorderen van de leeftijd neemt het percentage vrouwen met cellulitis toe tot 80 tot 90 procent in verschillende gradaties. De symptomen van cellulitis zijn duidelijk: verslapte, golvende huid, vooral op de binnenste en buitenste dijen, billen, buik, heupen en bovenarmen.

Cellulitis bij vrouwen wordt esthetisch onderverdeeld in 3 stadia:

Vet hoopt zich op in de vetcellen, de zogenaamde adipocyten. Wanneer er zich te veel vet ophoopt in de vetcellen, zwellen ze onder invloed van oestrogeen op, daardoor vergroten de cellen en duwen ze omhoog. De ernst ervan hangt af van de vrouwelijke hormonenbalans van de betreffende persoon.

Door deze zwelling wordt het netwerk aan collageenbanden extern zichtbaar en verschijnt de cellulitis als “deuken” op de huid. Bovendien drukken de vergrote cellen op kleine bloed- en lymfevaatjes waardoor zich daar kussentjes kunnen vormen met een lichte congestie van de lymfe.

Factoren

Gunstige factoren voor cellulitis zijn genetische aanleg, obesitas en zwak bindweefsel. Ongeveer een derde van alle vrouwen heeft genetische aanleg. Bij alle anderen wordt cellulitis als verworven beschouwd. Cellulitis is het gevolg van de moderne levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging, calorierijk voedsel en gebrek aan vochtinname.

Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende en regelmatige vochtinname kunnen daarom helpen. Ondersteunende maatregelen tegen cellulitis zijn: